De eerste plannen…

Deel dit artikel:

De plannen voor Wereldpaden Foundation zijn na lang broeden geboren. Het is Coronatijd en op reis gaan zit er voorlopig niet in. Genoeg tijd dus om na te denken en plannen voor de toekomst te maken. Na een tijd brainstormen over de missie, de visie en de doelstellingen van Wereldpaden Foundation werd het ook tijd om concrete plannen te gaan maken. Duidelijk is dat we mensen overal ter wereld een podium willen bieden om te vertellen wat belangrijk is in hun leven, waar het leven voor hen om draait, kortom wat voor hen de essentie van het leven is. Deze mensen en projecten in hun omgeving willen we gaan ondersteunen. Daarnaast hebben we ons als doel gesteld om de kennis en de wijsheid van deze mensen hier te gaan delen. Maar dit is nog allemaal theorie.

Waar gaan we praktisch beginnen? Waar gaan we naartoe? Hoe gaan we dat regelen en vormgeven? Allemaal vragen die op een antwoord wachten. Eigenlijk is het maken van deze concrete plannen het allerleukste, want dan gaat Wereldpaden Foundation ook echt leven. Graag wil ik dan ook deze plannen delen. Het zijn nog plannen, want we mogen nog altijd niet op reis, de meeste landen buiten Europa zijn nog steeds op slot. Maar zodra de grenzen weer opengaan, zullen we ook gaan starten met het werk voor Wereldpaden Foundation.

Voor ons eerste project willen we afreizen naar Zuidelijk Afrika om de bosjesmannen in kaart te brengen en te ondersteunen. We dachten: “Laten we bij het begin beginnen en een van de oudste culturen van deze wereld gaan bezoeken”. De bosjesmannen leven al circa 10.000 jaar op dezelfde manier. In deze 10.000 jaar hebben de bosjesmannen heel wat kennis en wijsheid over het leven en de natuur vergaard. Waar zouden we dan ook beter kunnen beginnen met onze Foundation dan bij de bosjesmannen.

We hebben de bosjesmannen in Namibië al een keer eerder bezocht, in het voorjaar van 2017. We zijn toen een dag met hun door de bush getrokken en ze hebben ons laten zien hoe zij leefden. Helaas leven de bosjesmannen niet meer op de manier, zoals ze vroeger leefden. Door de kolonisatie is veel van hun leefgebied nu privé-eigendom van boeren geworden, die er grote ranches voor wild en vee van hebben gemaakt. De bosjesmannen bezitten echter nog altijd de oude kennis en wijsheid over de natuur en het leven. Graag reizen we dan ook weer naar Botswana en Namibië (gebieden waar nog veel bosjesmannen leven) om hun leven en hun visie en wijsheid op het leven in kaart te brengen. We zullen met hen de bush intrekken, hun verhalen documenteren, en hen en hun leefwijze in beeld brengen middels foto en film. Daarnaast willen we financiële steun bieden om het cultureel erfgoed van de bosjesmannen in stand te houden.

Wij kunnen niet wachten tot de grenzen weer opengaan en we mogen afreizen naar Afrika om deze bijzondere mensen en hun wijsheid in beeld te gaan brengen!

Deel dit artikel:

nl_NLNederlands